Škola bez hraníc

02.07.2009 Celý región

Centrum pre európsku politiku pripravuje projekt „Škola bez hraníc“ pre učiteľov slovenčiny na Zakarpatí a ukrajinčiny na východnom Slovensku.
V partnerskej spolupráci Zakarpatského inštitútu ďalšieho vzdelávania učiteľov budeme tento projekt realizovať na východnom Slovensku a čiastočne na západnej Ukrajine v čase 1. apríl 2009 – 30. september 2010.

Projekt Škola bez hraníc je súčasťou malej grantovej schémy Nórskeho finančného mechanizmu a zo štátneho rozpočtu SR, ktorá bola vyhlásená pod názvom Otvárame brány spolupráce. Sprostredkovateľov grantu na Slovensku je Nadácia na podporu občianskych aktivít.

Projekt je zameraný na rozvoj kontaktov medzi školami na slovenskej a ukrajinskej hranici. Pozostáva zo štyroch seminárov, počas ktorých bude vyškolených 20 učiteľov z hraničných okresov – 10 učiteľov ukrajinského jazyka na Slovensku a 10 učiteľov slovenského jazyka na Ukrajine. Jedným z výstupov projektu je aj malý slovníček aktuálneho jazyka súčasných mladých ľudí na Slovensku a Ukrajine. Slovníček by mal mať približne 600 krátkych hesiel, ktoré ilustrujú dynamické zmeny v jazyku súčasnej mládeže, ktorý sa často odlišuje od literárneho jazyka, ktorým sa vyučuje alebo učí na úrovni vyšších ročníkov na základných školách alebo na stredných školách. Mal by byť impulzom pre vyvolanie záujmu mladých ľudí učiť sa jazyk svojich susedov. V prílohe listu nájdete prosím bližšie informácie k projektu ako aj k najbližším seminárom.

Centrum pre európsku politiku pripravuje realizáciu prvého seminára projektu „Škola bez hraníc“. Seminár sa uskutoční 6. – 9. júla 2009 v Košiciach.

Seminár č. 1 (6. – 9. júl 2009, Penzión Hradbová, Hradbová 9, Košice)
Obsahová skladba
- predstavenie projektu a účastníkov
- vzájomné vnímanie regiónov: Východné Slovensko a Zakarpatie
- Medzikultúrny dialóg
o pojmy, vývoj, prax
o dejiny migrácií na Slovensku
- Košice: interkultúrne mesto
- školské systémy na Slovensku a Ukrajine
- pravidlá tvorby slovníka
- tvorba modelových hodín

Škola bez hraníc

O nás

Centrum pre európsku politiku je nezisková organizácia založená v roku 1997. Naším hlavným cieľom je poskytovať ucelený prehľad a špecializované informácie o hodnotových, politických a ekonomických aspektoch európskej integrácie. Medzi naše hlavné aktivity patria prednášky, diskusné fóra, konferencie, workshopy, publikačná činnosť a podpora informovanosti občanov cez média. V rámci aktivít sa od roku 2001 systematicky venujeme vzdelávaniu stredoškolských učiteľov.

Informácie o projekte

Projekt „Škola bez hraníc“ sa realizuje na základe blokového grantu „Otvárame dvere pre nové možnosti spolupráce“ Nórskeho finančného mechanizmu sprostredkovaného cez Nadáciu na podporu občianskych aktivít.

Projekt je zameraný na rozvoj kontaktov medzi školami na slovenskej a ukrajinskej hranici. Pozostáva zo štyroch seminárov, počas ktorých bude vyškolených 20 učiteľov z hraničných okresov – 10 učiteľov ukrajinského jazyka na Slovensku a 10 učiteľov slovenského jazyka na Ukrajine.

Semináre sú tematicky zamerané na rozvoj interkultúrnych kompetencií, využívanie inovatívnych metód vo vyučovaní, prípravu malého slovníčka živého jazyka mladých. Slovníček bude obsahovať moderné, slangové a súčasné výrazy v ukrajinskom a slovenskom jazyku, čo umožní na oboch stranách hraníc sledovať najnovší vývoj v ukrajinčine a slovenčine. Na tvorbe hesiel slovníčka sa budú podieľať priamo účastníci projektu.

Vytvorenie siete účastníkov počas projektu i po ňom je zabezpečené prostredníctvom webového fóra. Hlavným dopadom projektu bude lepšie uplatnenie sa mladých ľudí v regióne v rámci cestovného ruchu ako aj v iných podnikateľských aktivitách zameraných na spoluprácu Ukrajiny s krajinami Európskej únie, kde je znalosť jazyka a reálií významnou komparatívnou výhodou.

Semináre sa uskutočnia v štyroch mestách Slovenska – Bratislava, Košice, Snina, Trebišov. Jednotlivé semináre pre učiteľov sa budú zaoberať problematikou školstva, histórie a kultúry regiónu, kultúrno-spoločenských determinantov medzikultúrneho dialógu, prípravy metodických hodín a slovníčka. Semináre v Snine a Trebišove budú spojené s exkurziu v okolí a spoznávaní historicko-kultúrnych aspektov regiónu.

Záverečnou aktivitou projektu je distribúcia hotového slovníčka po obciach a školách, kde sa na Zakarpatí vyučuje slovenčina resp. na východnom Slovensku ukrajinčina.

Semináre

Seminár č. 2 Snina (október 2009)
- seminár spojený s poznávacími kultúrno-historickými exkurziami po severnom Zakarpatí a severnej časti východného Slovenska
Obsahovo sa seminár č. 2 skladá z prípravy metodických hodín:
o História regiónu – Podkarpatský región v histórii Slovenska a Ukrajiny (dôraz na 20. storočie)
o spoločný priestor
o exkurzie v severozápadnom Zakarpatí v východe Prešovského kraja
o tvorby slovníčka

Seminár č. 3 Bratislava (február 2010)
- obsahovo sa seminár č. 3 skladá
o Slovensko v EÚ (príprava a členstvo, Schengen, euro, ... )
o návšteva inštitúcií s EÚ-zameraním
o história a kultúra regiónu
o tvorba slovníčka

Seminár č. 4 Trebišov alebo Michalovce, (jún/júl 2010)
Obsahovo sa seminár č. 4 skladá z prípravy metodických hodín:
o História regiónu – Podkarpatský región v histórii Slovenska a Ukrajiny (dôraz na 20. storočie)
o spoločný priestor
o exkurzie v juhozápadnom Zakarpatí v východe Košického kraja
o dokončení slovníčka
o predstavenia modelových hodín
 

Vyberte región